Författare

SOC @ Asurgent

Read time

2 min

shahadat-rahman-BfrQnKBulYQ-unsplash

ExelaStealer bygger på öppen källkod, men det finns också betalversioner med möjlighet för anpassningar. Denna flexibilitet kombinerat med användarvänlighet och lågt pris gör det till ett attraktivt verktyg för onda aktörer.

Verktygen som finns med i ExelaStealer är kapabla att extrahera lösenord, discord tokens, kreditkortsinformation, tangenttryckningar och kan ta skärmdumpar från din dator.  

Enligt James Slaughter på Fortinet FortiGuard Labs distribueras ExelaStealer genom en förfalskad PDF-fil, vilket vid första anblick framstår som ett turkiskt fordons registreringsbevis för en Dacia Duster. Medan användaren är distraherad av detta till synes autentiska dokument, aktiveras den skadliga programvaran i bakgrunden, utan offrets vetskap.

Priset för att få tillgång till de anpassade verktygen är 20 dollar i månaden, 45 dollar för tre månader eller 120 dollar för ett licens livet ut och det gör att det blir lättillgängligt även för mindre sofistikerade aktörer.

Hur skyddar man sig?

Eftersom filerna sprids genom phishing, kontrollera alltid avsändarens adress för att kunna stoppa dessa hot innan du blir träffad av dem. Var skeptisk till oväntade bilagor eller länkar. Var noga att verifiera dess äkthet även fast det ser ut att komma från en känd källa. 

ExelaStealer: A New Low-Cost Cybercrime Weapon Emerges (thehackernews.com)

New Windows Infostealer 'ExelaStealer' Being Sold on Dark Web (hackread.com)

Ta del av de senaste insikterna och nyheterna

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ha koll på senaste nytt inom cybersäkerhetssfären. 

Prenumerera på vår cybersäkerhetsnyheter