Författare
Robin Iwarzon
Read time
4 min
13 mars 2025
AI-utvecklingen fortsätter i rasande takt när Microsoft lanserar Dragon Copilot för sjukvården och rullar ut Copilot Studio för skräddarsydd agentutveckling. Samtidigt kommer Power Platform Release wave 1 2025 med nya AI-drivna funktioner och multi-agentorkestrering. Allt pekar på att Copilot blir gränssnittet för en AI-fylld framtid där automatisering, säkerhet och kreativa lösningar får nytt bränsle.
AI-explosionen och framför allt Copilot-expansionen fortsätter. Microsoft lanserar Dragon Copilot, en version av Copilot med fokus på röststyrning inom sjukvård. Målet är att underlätta för sjukvårdspersonal och läkare att fokusera på patientvård, samtidigt som Dragon tar anteckningar och skapar uppföljningspunkter. Microsoft fortsätter uppdraget att integrera Copilot i alla sina produktpaketeringar och riktningen är klar: AI är här för att stanna och Copilot är ditt gränssnitt för AI. Microsoft Copilot Studio Samtidigt som de managerade versionerna av Copilot sprids till alla delar av Microsofts erbjudande fortsätter också Copilot Studio att utvecklas.
Copilot Studio är en plattform för agentutveckling. Till skillnad från de managerade versionerna av Copilot har utvecklaren i Copilot Studio möjlighet att justera agentens uppsättning av verktyg och systeminstruktioner, vilket direkt påverkar hur agenten svarar och agerar på tilldelade arbetsuppgifter. En avgörande skillnad mellan Copilot for Microsoft 365 och agenter skapade i Copilot Studio är data- och användaråtkomst. Agenter i Copilot Studio kan endast läsa från adderade datakällor och konsumeras av användare som agenten delats med – ett smidigt alternativ för att börja utforska AI-chattbotteknik utan samma risknivå för dataförlust eller överdelning.
Varje år släpper Microsoft två större uppdateringar, Release wave 1 och 2. Nummer 1 rullas successivt ut till alla tenants under april 2025. AI genomsyrar återigen releasen där tekniken används både för att stötta utveckling men också slutanvändaren. Utvecklare får nu tillgång till bättre verktyg för design och arkitektur av lösningar där multi-agentorkestrering omvandlar checklistor till verkliga lösningsförslag. Slutanvändaren får i sin tur åtkomst till agenter direkt i lösningen. Vi är ännu inte på en nivå där vi helt kan skippa manuell filtrering, men små steg i rätt riktning görs med målsättningen att inom en snar framtid kunna ersätta filter helt med en enda input-kontroll. Spännande.
Till skillnad från omvärldsbevakningen skvallrar beställningsflödet om att Power Platform Governance, processautomation och resursprovisionering är fokusområden för åtminstone starten av 2025.
Ja, en och annan agentutveckling ramlar också in, men majoriteten av tiden spenderar vi på fortsatt utbildning kring Power Platform och dess förvaltning, tätt följt av ren processautomation.
Antalet manuella processer för datainsamling och redovisning slutar aldrig att överraska. Det kan röra sig om allt från innovationsidéer till undersökningar eller rena kontroller. Excel-listor delas brett och returneras i olika versioner, vilka sedan manuellt sammanställs och klistras in i ett PowerPoint-däck. Konstigt? Nej, det är en enkel och välbeprövad metod att få arbetet gjort. Men det ställer samtidigt stora krav på ansvarig administratör, och bristen på automatiska datakvalitetskontroller leder lätt till märkliga slutsiffror.
När dessa digitaliserings förfrågningar landar hos oss använder vi Power Plattformens komponenter för att visualisera, automatisera och rapportera utfall. Om aktuell data dessutom kan lagras i SharePoint-listor krävs ingen extra premiumlicensering av slutanvändarna.
Därefter har vi resursprovisionering, IT:s älskling och största tidstjuv. Microsoft 365 är främst byggt för effektivt samarbete, med säkerhetsaspekter adderade över tid. Fantastiskt för en slutanvändare som från start kan skapa egna grupper, SharePoint-sidor och Teams, men mindre roligt för en IT-avdelning som är van vid detaljkontroll. Kompromissen blir gärna att verksamheten fritt får önska via ett formulär eller ärende till IT, som därefter beslutar, skapar och tilldelar resursen.
Ett alternativ är att etablera en provisioneringsmotor där verksamheten kan använda ett gränssnitt för att skapa siter och Teams, men där ett bakomliggande regelverk effektivt guidar beställaren genom en kontrollerad process. En namnstandard appliceras på beställarens resursnamn, en redundant ägarstruktur läggs till, och uppsättningen sker enligt en fördefinierad mall.
Detta är vår metod för att ge IT mer kontroll utan att kväva verksamhetens kreativitet. När handslaget är gjort sker allt automatiskt med skyddade principer och spårbara automationer.
Det är tydligt att vår teknikvärld för tillfället kretsar kring AI och agentutveckling. 2025 spås bli agenternas år, året då den första autonoma agenten sätts i produktion och definierar standarden för hur framtidens bemanning kommer att se ut.
Spännande, skrämmande och lite svårt att tro. Microsoft, Google, Meta, OpenAI och andra globala aktörer har fullt fokus på att träna smartare, större och snabbare modeller. Dessa modeller kommer att vara hjärtat i framtidens agenter, robotar, bilar och andra intelligenta hjälpmedel.
Jag tror att AI är här för att stanna i en form eller annan, och det är hög tid att revidera alla tjänster och erbjudanden. Om nuvarande produkter eller lösningar gynnas av AI-utvecklingen är de bättre framtidssäkrade; om inte, bör dess syfte snarast utvärderas.
AI är ännu inte tillräckligt smart, stabil eller konsekvent för att ersätta etablerade processer eller oss människor (framför allt inte i ett mixat format), men med dagens utvecklingstakt är det snarare en fråga om När än Om. Därför tror jag det är det klokt att redan nu göra sin hemläxa.
Hitta en verklighet där AI kan samexistera, försök inte konkurrera. Hitta istället metoder att utnyttja dess kapacitet och lyfta Er egen leverans. Det tror jag är ett framgångsrikt koncept. När ni hittat receptet, börjar skalningsarbetet. Tack för Er tid.