Svenska kommuner står inför stora utmaningar i sin digitala transformation. Befolkningens förväntningar på digital service ökar samtidigt som resurser och skatteintäkter är begränsade. Många kommunala IT-miljöer bygger fortfarande på äldre system och strukturer som är svåra att skala upp och anpassa till dagens behov. Efter pandemi, flyktingvågor och nya lagkrav är belastningen på välfärden högre än någonsin, och det krävs nya arbetssätt för att klara välfärdens uppdrag. Samtidigt hämmas utvecklingen av faktorer som ansträngd ekonomi, brist på kompetens samt svårigheter att samverka mellan självstyrande kommuner.
Författare
Thomas Gyllhamn, Alexander Ashman, Thomas Danielsson
Read time
20 min
31 mars 2025
Svenska kommuner står inför stora utmaningar i sin digitala transformation. Befolkningens förväntningar på digital service ökar samtidigt som resurser och skatteintäkter är begränsade. Många kommunala IT-miljöer bygger fortfarande på äldre system och strukturer som är svåra att skala upp och anpassa till dagens behov. Efter pandemi, flyktingvågor och nya lagkrav är belastningen på välfärden högre än någonsin och det krävs nya arbetssätt för att klara välfärdens uppdrag. Samtidigt hämmas utvecklingen av faktorer som ansträngd ekonomi, brist på kompetens samt svårigheter att samverka mellan självstyrande kommuner.
Molntjänster – och i synnerhet Microsoft Azure – ses som ett viktigt verktyg för att möjliggöra detta språng. Azure är Microsofts omfattande molnplattform som erbjuder infrastruktur, plattformstjänster och avancerade verktyg som AI och dataanalys. För kommuner innebär en övergång till Azure en chans att modernisera IT-infrastrukturen, öka flexibiliteten och stärka säkerheten, utan att behöva göra enorma investeringar i egna datacenter.
Denna guide riktar sig till IT-inköpare och strategiskt ansvariga i kommuner. Vi kommer att belysa de strategiska fördelarna med Azure – hur plattformen kan hjälpa svenska kommuner att bli mer effektiva, innovativa och motståndskraftiga. I stället för att djupdyka i tekniska detaljer fokuserar vi på verksamhetsnyttan: skalbarhet, kostnadsbesparingar, regelefterlevnad, AI/automation och integration med befintliga system. Vi går även igenom hur en kommun kan inleda sin molnresa på ett strukturerat sätt och tar upp konkreta exempel, bl.a. Leksands kommuns lyckade migrering. Vidare behandlas säkerhetsaspekter som GDPR, NIS2 och DPF, samt hur Azure adresserar dessa krav. Avslutningsvis diskuterar vi hur molnteknologi kan stödja framtidens hållbara och innovativa kommunala verksamhet. Målet är att ge en tydlig bild av varför Azure är relevant för kommuner – och hur man praktiskt kan gå till väga för att realisera dess fördelar.
Vi har samlat några av branschens skickligaste molnkonsulter och tagit position som utmanare mot de traditionella drifts- och säkerhetsbolagen.
Oavsett var på er säkerhets- eller molnresa ni befinner er så kan vi hjälpa er att ta nästa steg. Med några av branschens allra skickligaste konsulter får ni det stöd ni behöver!