IT-branschen

Varför lift and shift är det alternativ du bör välja när du flyttar till molnet – del 4 av 7

Stephan Andersson

Det är ett relativt vanligt påstående att det inte finns någon anledning att flytta upp virtuella servrar och infrastruktur till molnet. ”Det finns inga fördelar, det är bara som att flytta till en annan datahall. Det blir dyrare också.”

Påståenden som helt enkelt är felaktiga och budskap som eldats på av aktörer med andra drivkrafter och som har en annan agenda än hjälpa företag till molnet.

Välkomna till en bloggartikelserie i sju delar där jag går igenom de olika fördelar en s k lift n shift ger er. Det här är del fyra!

 

Vad är då lift and shift?

Som namnet indikerar betyder det att din IT-miljö lyfts upp – och skiftar plats, i det här fallet till det publika molnet.

Det är i huvudsak ett flyttprojekt likt det ni kanske redan gjort till, eller mellan driftleverantörer på marken. Principen är att det etableras en kopia av din IT-miljö på marken fast nu blir den baserad på molnets olika infrastrukturtjänster.

Applikationer behöver i ett sånt här projekt inte byggas om, så rent tekniskt händer det ingenting spektakulärt vid flytten – din miljö fortsätter fungera som tidigare och dina användare kommer inte att uppleva någon större skillnad.

Men nu har du din IT-miljö på en bättre plats, med tillgång till teknologi och funktioner som inte finns på marken. Och det är nu du kan påbörja din transformationsresa, utan att vara bunden av investeringar i infrastruktur på marken. Istället för att göra tvärtom.

 

Fördel nummer fyra: En infrastruktur i världsklass!

I molnet får du ta del av en infrastruktur i absolut världsklass. Den är modern, standardiserad och ständigt uppdaterad. Allt kan styras via molnleverantörernas portaler som kontinuerligt utvecklas för att underlätta drift, förvaltning och governance av miljön.

Du kan med några knapptryckningar ex vi skapa olika typer av redundanta lösningar för din miljö.

Ex vis finns hos Azure s k tillgänglighetszoner som har hög tillgänglighet som skyddar dina IT-system från problem i ett datacenter. Tillgänglighetszoner är unika fysiska platser inom en Azure-region. Varje zon utgörs av ett eller flera datacenter som är utrustade med oberoende kraft, kylning och nätverk. För att säkerställa återhämtning finns det minst tre separata zoner i alla aktiverade regioner.

En tillgänglighets zon i en Azure-region är en kombination av en fel domän och en uppdaterings domän. Om du skapar tre eller flera virtuella datorer över tre zoner i en Azure-region distribueras i praktiken dina virtuella datorer mellan tre feldomäner och tre uppdateringsdomäner. Azure-plattformen identifierar den här distributionen mellan uppdateringsdomänerna så att inte virtuella datorer i olika zoner uppdateras på samma gång.

Med tillgänglighetszonerna kan Azure erbjuda branschens bästa serviceavtal med en drifttid på 99,99 % för virtuella datorer. Om en zon komprometteras, är replikerade appar och data omedelbart tillgängliga i en annan zon.

Driftstabiliteten i molnleverantörernas infrastruktur ÄR mycket bättre än vad du kan uppnå på en markmiljö. Du kommer att uppleva en hög stabilitet i molnleverantörernas infrastruktur och det är en stor besparing i tid, pengar och frustration.

Infrastrukturen med överlägsen driftstabilitet som bl a ger er enkelhet att skapa redundanta lösningar och administrera er IT-miljö är den fjärde stora fördelen med att göra en s k Lift & Shift!

 

Läs gärna även om fördelarna Leverantörsfrihet, Ekonomin eller Evergreen.

Upptäck mer