Tech

Vad är Windows Virtual Desktop?

Windows Virtual Desktop är en tjänst som gör det möjligt att virtualisera appar och skrivbord. Den ger användarna en säker tillgång till Windows 10 inklusive sitt eget skrivbord och tillhörande företagsapplikationer oavsett enhet och operativsystem. Tjänsten passar för datorer som ska användas av flera olika personer, men är också ett sätt att öka säkerheten och förenkla efterlevnaden för IT-avdelningen.

 

Liknande funktioner har funnits länge, men med Windows Virtual Desktop har du möjlighet att bygga en helt molnbaserad infrastruktur. Tjänsten är Microsofts version av en modern VDI-lösning. Vi tar det från början!

Vad är en VDI-lösning?

VDI står för Virtual Desktop Infrastructure. Tekniken innebär att användare kan koppla upp sig till en gemensam infrastruktur som står för all kapacitet. Att använda VDI-lösningar gör det också möjligt för användarna att komma åt en specifik miljö från olika typer av enheter. Företag kan till exempel använda sig av VDI för att låta medarbetarna få åtkomst till företagsspecifik och personliga miljö via dator, platta eller mobil – utan att behöva koppla upp sig med en VPN-klient.

Så funkar Windows Virtual Desktop

Den största skillnaden mellan Windows Virtual Desktop och On-Prem-lösningar som Remote Desktop Services och Citrix är att du inte längre behöver hantera den bakomliggande IT-infrastrukturen, utan kan istället fokusera på användarupplevelsen.

Flera kan använda en enda dator

Med Windows Virtual Desktop kan flera personer använda en och samma Windows 10-dator samtidigt. Istället för att installera unika program och applikationer på varje användares dator kan de komma åt företagsspecifika tjänster som HR- eller ekonomisystem direkt genom Windows Virtual Desktop. Användarna loggar in med sitt personliga konto som ger dem access till sitt skrivbord och sin data i den virtuella miljön. Stödet kallas Windows 10 multi-session och är unikt för Windows Virtual Desktop.

Logga in överallt

Istället för att vara låst till en företagsägd enhet och/eller en VPN-klient kan användare logga in på sitt Windows Virtual Desktop varifrån de vill med sitt företagskonto. Tjänsten möjliggör inloggning från de flesta enheter och operativsystem, såsom Android, iOS, iPadOS, Mac och Windows. Windows Virtual Desktop kan dessutom nyttjas från en webbläsare med HTML5-stöd.

Mer hållbar hårdvara

Genom att nyttja Windows Virtual Desktop minskar du behovet av prestanda i användarnas datorer. Datorerna lever längre och ditt företag kan använda sig av datorer med lägre kapacitet.

Anpassa IT-miljön efter användare

Du bestämmer själv vilken IT-miljö du ska tilldela en användare. Det gör det möjligt för dig att behovsanpassa miljön på ett smartare sätt. Vissa användare kanske arbetar i grafikkrävande applikationer och behöver därför en WVD-miljö med kraftfullare grafikkort och mer minne, medan den vanliga kontorsarbetaren kan utföra sitt arbete med lägre krav på hårdvaran.

Förenklad teknisk offboarding

När personer slutar på företaget behöver du inte avinstallera applikationer eller återställa datorerna på samma sätt som tidigare. Det räcker att blockera användarens tillgång till Windows Virtual Desktop.

Skala upp eller ner efter behov

Du kan själv välja om du ska skala upp kapaciteten under dagtid på vardagar och skala ner den under kvällar och helger. Eftersom Windows Virtual Desktop ligger i molnet kan du själva justera kapacitet efter ert behov.

Varför Windows Virtual Desktop?

För dig som har ett behov av en VDI-lösning är en molnbaserad tjänst som Windows Virtual Desktop ett bra alternativ. Tjänsten är flexibel, skalbar och kostnadseffektiv.
  • Alla datorer behöver inte ha Office-paketet installerat – genom att virtualisera Office Pro Plus kan användare komma åt t.ex. Word via molnet
  • Användare kan använda OneDrive för lagring vilket gör det möjligt att spara all data i molnet så att den är nåbar från alla typer av enheter
  • Du kan skala ner kostnaderna för hårdvara eftersom alla medarbetare inte längre behöver lika kraftfulla datorer
  • Du har inte samma behov av lokala filservrar, vilket kan innebära en kostnads-besparing
  • Flera användare kan dela på en och samma dator
  • Du behöver inga extra resurser för att sköta den bakomliggande IT-infrastrukturen.
  • Du behöver inte oroa dig för problem med fördröjningar som orsakas av avstånd till datacentret eftersom tekniken finns i molnet
  • Användare kan komma åt sin jobb-miljö utanför kontoret utan att vara uppkopplad med en VPN-klient

Vem passar det för?

Windows Virtual Desktop är smidigt att använda för medarbetare som vanligtvis delar på en och samma dator. Det kan vara roller som receptionister, fabriksarbetare, kassapersonal, lagerarbetare eller säsongsarbetare. Men det är också användbart på kontor där det finns ett behov av en eller flera lånedatorer för medarbetare och konsulter. Genom att ge tillgång till Windows Virtual Desktop kommer varje användare snabbt åt sin egen vy och kan direkt använda sina applikationer och dokument.

Hoppas att du fått en tydlig bild av vad Windows Virtual Desktop kan erbjuda. Lär dig mer om vilka säkerhetsfunktioner som finns i tjänsten genom att läsa vår guide Hur säkert är molnet? 3 Microsoft-tjänster ur ett säkerhetsperspektiv

Upptäck mer