IT-branschen

Skillnaden mellan mark och moln? Gigantisk.

Stephan Andersson

En av de vanligaste missuppfattningarna är att ha sina IT-system på marken hos en traditionell outsourcingleverantör i deras “moln” är samma sak som att ha det i ett publikt moln.
Det är det inte. Inte alls.

Det finns vissa likheter men skillnaderna är betydligt fler. Och framförallt är skillnaderna stora.

I förra veckan var jag på Microsoft Partnerday och hörde ett talande exempel på hur skillnaden mellan mark och moln kan se ut.

Tänk dig följande scenario;

Det är två företag som i princip har samma typ av verksamhet, affärsvolym, kunder, produkter osv. Båda företagen har en webshop där deras kunder kan beställa varor.

Det ena företaget tar beslutet att flytta sin webshop till det publika molnet. Det andra företaget behåller sitt system på marken.

Ett halvår framåt i tiden vill företagen vidareutveckla sin webshop för att ge sina kunder en bättre service och man vill använda en chatbot som kunderna kan ställa frågor till osv.
De vill också förbättra säkerheten kring systemet och vill slå på bättre loggning.
Och som tredje förbättring vill man löpande följa vad som skrivs och sägs på sociala medier om företaget så att man kan hantera sin kommunikation och agera på ev kritik.

För företaget som har sitt system i molnet finns det redan färdiga tjänster i molnet att välja och använda. Flera stycken t o m. För att integrera och anpassa tjänsterna skulle det troligen krävas två-tre månader av arbete och sedan är deras webshop vidareutvecklad och uppdaterad med de nya funktionerna.

Hur har det gått för företaget som har sitt system på marken? I bästa fall har de på samma tid hunnit identifiera möjliga leverantörer och möjligen börjat  att skriva på sina offertförfrågningar…

Vi fortsätter att vrida klockan framåt ett par år.

Vilket företag har haft förutsättningarna att ta position som en marknadsledare? Och vilket företag lider stor risk att tappa marknadsandelar och inte kunna möta marknadens snabbt förändrade krav?

Det här är bara ett exempel av många på de skillnader som finns mellan mark och moln.

Välkommen på ett av våra frukostseminarier för att höra fler konkreta exempel på varför ni behöver en “Cloud First” strategi – och hur det ger er kraft för innovation istället för att lägga all tid och resurser på drift och förvaltning.

Vi genomför månatligen frukostseminarier kring vårt

CloudSourcing koncept som ersätter den gamla traditionella outsourcingmodellen.

Varmt välkommen!

Vid den digitala gåspennan
Stephan Andersson
VD Asurgent

Upptäck mer