IT-branschen

Rapport från Microsoft Inspire 2018

Stephan Andersson

Microsoft håller årligen sin stora konferens i USA där de berättar om sina strategier och produktnyheter för partnerledet. I år hölls konferensen i Las Vegas och jag var där – tillsammans med ca 25 000 andra deltagare från hela världen.

Konferensen pågår under flera dagar och varje dag inleds med en keynote där Microsofts ledning presenterar sina strategier, produktnyheter och olika kundreferenser från hela världen under de dryga två timmarna som keynoten pågår. Microsoft är skickliga på att genomföra dessa gigantiska event och det är mäktigt när “Globen” fylls av Microsoft partners och anställda och keynote drar igång.

Antalet produktnyheter under ett år ökar hela tiden och Microsoft släpper idag ca 100 uppdaterade/nya tjänster varje månad. Tillväxten av Azure under FY18 var hela 89%!

Årets Inspire konferens hade ett genomgående budskap: AI – Innovation – Trust.

AI (Artificiell Intelligens).

Nu när molnet är det nya normala så ligger fokus på att öka intelligensen i molntjänsterna och produkterna. Budskapet var att inom fem år kommer “allt” att ha AI funktioner och Microsoft bygger in AI i sina olika tjänster och vi kommer att få se en rad olika smarta tillämpningar som kan användas out-of-the-box. De bolag som tidigt förstår hur de kan använda AI kommer att nå en konkurrensfördel vs sina konkurrenter.

Innovation.

Den starkaste drivkraften för molnet är att öka och snabba på sin egen innovation och molnets (i detta fall Azure) enorma utbud ger förutsättningarna för att kunna utveckla och förbättra verksamheten och produkterna. AI tillför också en ny dimension där innovationstakten kan ökas ännu mer. Microsoft vill vara alla verksamheters teknologiska plattform för innovation och satsar enorma belopp och resurser på AI.
Eftersom alla verksamheter nu har samma möjlighet och tillgång till den mest avancerade tekniken så förändras konkurrenssituationen i alla branscher. Det är inte längre bara de stora, etablerade och finansiellt starka bolagen som kan skapa nya tjänster med senaste tekniken. Det innebär att alla affärsmodeller är under attack och befintliga tjänster och marginaler har ett bäst före datum. Lägg resurser på er egen innovation och följ kontinuerligt vad som händer i er egen och andra närliggande branscher för att ni ska kunna ha en branschledande verksamhet.

Trust.

All den datakraft och intelligens som molnet och AI innebär skapar en ny situation. Vi måste kunna lita på att leverantören bakom molnet och AI är “good guys” och att vi inte släpper in system som tar genomtänkta – men med onda avsikter – beslut åt oss. En stor diskussion pågår därför nu i branschen om hur vi får en etisk AI där vi kan lita på att informationen används bara i gott syfte, att AI robotarna har etiska normer när de agerar/informerar/beslutar åt oss. Det här kommer garanterat att vara en av IT industrins största frågor att hantera kommande år.

Sammantaget så var Inspire 18 mycket lyckat och Microsofts position som en av de ledande molnleverantörerna stärktes definitivt. Det var däremot inga stora produktnyheter i år utan istället en massa nyheter inom i princip alla tjänster.

Jag har under mina 30 år i branschen varit med om vad de stora teknikskiftena som ex vis internet, bredband, smartphones inneburit för både jobb- och privatliv. Molnet och framförallt AI kommer att innebära en ännu större förändring för oss alla och jag konstaterade på planet från Vegas att det verkligen är en oerhört spännande och rolig tid att vara i IT-branschen! Den enda konstanta ÄR förändring.

Förflyttningen från mark till moln innebär att ni kommer åt kapacitet, flexibilitet, ökad säkerhet och intelligens. Men, det kräver att ni har en genomtänkt strategi på hur ni ska förflytta er till molnet och att ni använder molnets tjänster på rätt sätt för att få maximal nytta för varje nedlagd krona.

Molnet ger er också en helt ny möjlighet att övervaka och förvalta era system. Många av de metoder och verktyg ni har för era markbaserade system kan ni, och ska ni, lämna kvar på marken för att kunna förflytta merparten av er IT-budget från drift till utveckling.

Vi har utvecklat en unik driftstjänst (Asurgent CloudOps) i molnet – för molnet – med affärsmodellen pay as you go och stay as long as you like. Microsoft är en strategisk partner och leverantör för oss och vi har därför utvecklat och byggt CloudOps för Azure baserade applikationer. Det innebär bl a att vi kan onboarda era system till vår CloudOps tjänst på mindre än en timme. Det att jämföra med de gamla transitionsprojekten som tog minst 3 månader och 1000-tals timmar…

Vill Du veta mer? Välkommen till vårt nästa frukostseminarium i Stockholm den 20 september!

Välkommen att lyssna på hur vi med Asurgent CloudOps utmanar den traditionella IT-driften och IT-outsourcingen och ger dig full flexibilitet i när och hur länge du vill använda vår driftstjänst för din molnmiljö.

Läs mer och anmäl dig här:

https://asurgent.se/20-18-sep

Microsoft rapport för FY18

Microsoft släppte sin starka ekonomiska rapport för FY18 (de har brutet räkenskapsår) den sista dagen av Inspire och fick se sin aktie stiga med 4%. Läs om den här:

https://www.theverge.com/2018/7/19/17591218/microsoft-q4-2018-earnings-cloud-services-surface-gaming

Stephan Andersson
/VD Asurgent

Upptäck mer