IT-branschen

Rapport från AWS Summit Stockholm

Stephan Andersson

I förra veckan höll AWS sin årliga Summit på Stockholmsmässan där de presenterar de senaste nyheterna kombinerat med ett antal intressanta kundcase. Eventet hölls i år på Stockholmsmässan och ca 3 500 besökare var på plats!

Jag var på deras Summit även förra året, då hölls det på Waterfront i centrala Stockholm, nu hade de alltså uppgraderat lokalen för att kunna mot mer än dubbelt så många besökare. Så fort jag klev in på mässan var det uppenbart – jisses vad de växer!

De berättade under sin keynote att de har en tillväxttakt på hela 49%! De fördubblar alltså sin verksamhet på mindre än 2 år med den takt de håller. Med tanke på att de redan är – otvivelaktigt – den största molnleverantören i världen så är det volymer som är hisnande. Och då växer även de andra molnleverantörerna som Microsoft och Google så det knakar – så förflyttningen från mark till moln händer nu, på riktigt. Molnet har blivit det nya normala helt enkelt.

Men varför händer det nu? Molnet har funnits i över 10 år och tjänsterna har med åren mognat och utvecklats enormt mycket och även prismodeller och prisnivåer är bättre. De allra flesta har börjat med några mindre tester, börjat använda molnet för test och utveckling och flyttat upp webbar. Sedan gått över till att ha den uttalade strategin “Cloud First”. Allt nytt som ska byggas eller köpas in ska vara i molnet. Men nu börjar vi se nästa tydliga trend – All in. Dvs, allt flyttas från marken till molnet, bara sånt som måste vara kvar av juridiska eller tekniska skäl (oftast legacyproblem) får vara kvar. Idag när man talar om hybrid moln så är det ofta att absoluta majoriteten av systemen är kvar på marken och vissa funktioner ligger i molnet. Imorgon kommer det att vara tvärtom. De traditionella outsourcingleverantörerna spås en mycket tuff framtid då deras kunder lämnar deras datahallar och konsekvensen blir att en av tre IT-bolag slås ut in om 24 månader enligt Radar.

AWS riktade sig från scen mot världens alla utvecklare med budskapet att de vill vara den plattform där utvecklare världen över skapar morgondagens lösningar. Den bästa infrastrukturen och ett brett utbud av tjänster finns att använda som byggstenar. Innovationen, idéerna och verksamhetsförståelsen finns hos kunderna, AWS skapar möjligheten för att dessa idéer kan förverkligas.

Förflyttningen till molnet drivs alltså inte på av besparingsskäl utan det är innovation (tillgången till tjänster som inte finns på marken), global räckvidd, ökad driftstabilitet, bättre säkerhet och en flexibel betalmodell som är de stora drivkrafterna. Det handlar om att det skapar ett högre värde för verksamheten jämfört med att vara kvar på marken. Jag hoppas ni i er verksamhet är med på att förflyttningen bort från marken händer och varför det händer. Annars riskerar ni, nej jag ändrar mig, kommer ni – att bli ifrånsprungna av era konkurrenter. Har ni inte en strategi och plan för er molntransformation så är det dags att sätta igång.

Utbudet av tjänster att välja på när man bygger nytt eller bygger om system växer oerhört snabbt. AWS summerade från scen att de släppte över 1 400 uppdateringar och nyheter under 2017. Dvs flera gånger dagligen uppdateras tjänster och ett stort antal helt nya tjänster lanserades.

Vi fick höra om ett antal nya riktigt smarta lösningar som precis lanserats men mest intressant var att lyssna på några av deras kunder och hur de använder AWS tjänster för att driva sin verksamhet framåt. Bl a ett företag som arbetade med att m h a DNA identifiera ovanliga sjukdomar hos patienter över hela världen. Tydligen så drabbas en av sjutton (17) personer i världen någon gång av en “ovanlig” sjukdom. De hade byggt en datamodell där de samlade in DNA från världens alla hörn och kunde identifiera en persons potentiella eller pågående sjukdom och se var andra personer i världen med samma sjukdom finns för att förbättra chanserna till rätt vård, dela erfarenheter mellan läkare och patienter osv. Det krävdes oerhörda datavolymer och en datakraft som för bara några år sedan var ekonomiskt omöjligt att uppnå. Med access till AWS datakraft och med hjälp av bl a machine learning kunde de driva på sin egen utveckling och hjälpa allt fler människor i världen. Mycket intressant case att lyssna på. Och det var flera andra kundcase från bl a spelbranschen och shipping där vi fick lyssna på hur DevOps och IoT förändrat deras verksamheter.

Det fanns också en fråga som jag tror de flesta besökarna ställde sig. När öppnar AWS nya Sverige/Stockholms region? Tyvärr var svaret fortfarande – under 2018. Inga mer konkreta svar än så alltså. Min gissning är att de öppnar under Q4 och att det blir efter deras AWSomedays i mitten av oktober. Deras nya svenska region kommer att innebära att för verksamheter som måste ha sitt data kvar inom landets gränser nu kan få det samtidigt med full access till ett riktigt moln. Det kommer att sätta ännu högre fart på molnförflyttningen i Sverige.

Om Du är intresserad av att få veta mer om hur ni ska planera er molnstrategi och molnresa så rekommenderar jag att du kollar in den här utbildningen hos IFI, Institutet för Informationsteknologi: https://ifi.se/utbildning/molntjanster-och-molnstrategi-introduktion/

Utbildningen är utformad av oss på Asurgent och det är en av våra molnrådgivare tillsammans med en av våra molnarkitekter som håller i utbildningen. Två av branschens bästa på området.

Om Du vill höra mer om hur vi på Asurgent hjälper våra kunder från mark till moln och att dra nytta av molnets alla fördelar så är Du välkommen på nästa seminarium den 23 maj.

Stephan Andersson
VD

Upptäck mer