IT-branschen

Hoppas du lyckats koppla ned och kopplat av och haft en skön och molnfri sommar.

Stephan Andersson

Jag hoppas ni haft en skön sommar och lyckats koppla ned och kopplat av!

För egen del så mjukstartade jag min semester med en vecka i Washington DC i början av juli på Microsofts årliga partnerevent – Inspire.

Jag hade inte tidigare varit i DC och jag måste säga att det var en riktigt vacker stad med stora avenyer och enorma byggnader! Enda nackdelen var att det är extremt varmt i juli, några dagar med 37 grader och sol, så det blev inga längre promenader på stan. Och en sak som jag inte förstår är deras förkärlek till att maxa sina AC installationer – och sätta på maxeffekt. Det är konstant iskallt i butiker, taxibilar, restauranger och även i mässhallarna där eventet var. Sista dagen på eventet kan det inte ha varit mycket mer än 15 grader inne på mässhallen. Udda. Och inte speciellt miljövänligt heller.

Eventet pågick i fyra dagar och det var ca 15 000 deltagare från hela världen som var på plats för att lyssna till Microsofts strategier och syn på framtiden. Det blir många intryck och det finns mycket att berätta och nedan är de viktigaste sakerna jag fick med mig därifrån.
Allt handlar om molnet, precis allt. All deras utveckling och fokus ligger på molnet, i deras fall Azure.
– De ökar satsningen på Artificial Intelligence (AI) och det är tydligt att de ser att det är där som värdet för kunderna kommer att finnas framåt.
– Begreppet “Intelligent Cloud” lanserades med budskapet att molnet nu erbjuder mer och mer möjligheter till självlärande funktioner och automationer som kommer att förändra och förbättra verksamheter och samhället i grunden över tiden.

Säkerhet och även specifikt GDPR återkom som ämne vid flera föreläsningar. Det är tydligt att det är en fråga som de tar på största allvar och de investerar enorma belopp i säkerhetsområdet, 1mdr dollar årligen!

Summa summarum.
Alla verksamheter behöver en molnstrategi. Om det inte var uppenbart för alla som var där innan så borde det vara fallet nu. Utvecklingen av teknologin “on prem” kommer att stanna av och bortsett från alla andra skäl så kommer det att innebära att alla behöver flytta sina IT-system till det intelligenta molnet – och lämna det digitala lapptäcket på marken.

På allas läppar var nästa stor trend – machine learning, automatisering och AI. Det är fortfarande i sin linda men utvecklingen inom det här området går otroligt fort och jag tror vi mycket snart kommer att få se bolag som snabbt tar marknadsandelar från sina konkurrenter m h a AI. Vi kommer att få se exempel på när digitaliseringen verkligen tillför ett värde för både kunder och leverantörer – för IT idag är i praktiken digitaliserade affärsprocesser.

Sommarens stora skandal – Transportstyrelsen

Under semestern så seglade nyheterna om den stora IT-skandalen på Transportstyrelsen upp, och för varje artikel man läste så blev det bara större och större. Det finns mycket i den historien som man häpnar över men i grund och botten kommer man tillbaka till att alla verksamheter idag är mer eller mindre digitaliserade och det ställer krav på att ha kontroll över sitt data, sin information. Det fanns tydliga varningssignaler för att säkerheten var långt ifrån tillräcklig men det togs uppenbarligen inte på fullt allvar. Att ha kontroll över sin information, var den finns, vem som har tillgång till den, vem som kan förändra den m m är något som är ett måste. Oavsett om det sker med egen organisation eller hos en leverantör. Att historien fått en tvist om att det är outsourcing som modell som är problemet är inte bara felaktigt utan ett sätt att stoppa huvudet i sanden och inte ta ansvar.

Advokat David Frydlinger har skrivit en uppmärksammad krönika på ämnet https://www.svt.se/opinion/outsourcing-och-it-sakerhet-star-inte-i-motsats

CloudSourcing del 2 – ett nytt frukostseminarium den 29 augusti

Tisdag den 29 augusti, genomför vi ytterligare ett av våra frukostseminarium.

Under rubriken Då var Då, Nu är NU så genomför vi denna gång del 2 med fokus på CloudOps, vår tjänst för managering av system i de publika molnen. Vi kommer att berätta om hur vi gör det annorlunda jämfört med traditionell drift och hur vi m h a datadriven automation uppnår inte bara ha en hög kvalitet i tjänsten – utan också en kostnadseffektiv “drift”. Jag är verkligen glad över intresset av våra seminarium och feedbacken vi fått så här långt och antalet gäster ökar för varje gång!

Filmtips! På temat AI så finns det en Hollywood version på Netflix
https://www.youtube.com/watch?v=VCTen3-B8GU

Upptäck mer